Bestill time /
Kontakt oss

Assistert befruktning

På Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim har vi kompetansen og teknologien for assistert befruktning. Vi hjelper par som ønsker barn. Henvisning er ikke nødvendig, vi har ingen ventetid.

Fertilitetsbehandling er ikke å utføre mirakler, det er å hjelpe naturen når det nødvendig. Vi mennesker er alle et resultat av et møte mellom en sædcelle og en eggcelle. Ved vanlig befruktning sendes millioner av spermier avgårde på jakt etter eggcellen. Sædcellen reiser fra vagina og opp gjennom egglederne der de til slutt treffer egget. Av mange millioner sædceller, er det bare èn som vinner kampen og får befrukte egget. Det er imidlertid mye som skal klaffe for at dette skal lykkes.

Fertilitetsbehandling og assistert befruktning er basert på å forstå hvordan dette foregår på naturlig måte og hva som skal til for å hjelpe par som strever. Er dette et mirakel? Nei, det er dyktige folk og ulike teknikker som skal til for å hjelpe med å oppnå graviditet. Mange par opplever problemer med å oppnå graviditet og søker derfor hjelp. Hos oss på Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim får du den hjelpen du trenger innen alle godkjente metoder innen assistert befruktning. Med den nyeste teknologien gir vi unik behandling innenfor assistert befruktning til hvert enkelt par. Fagfeltet assistert befruktning er i rask utvikling og her er vi med. Metodene krever lang trening og erfaring, og det har vi. For noen vil en enkel hormonbehandling for å gi eggløsning være tilstrekkelig, mens for andre vil assistert befruktning i form av inseminasjon eller ivf (prøverør) være et bedre alternativ.

Inseminasjon (AIH)

Inseminering eller Inseminasjon er en enkel metode der befruktningen skjer inne i kroppen. Sædcellen føres direkte inn i livmoren med et tynt kateter. På denne måten får sædcellene hjelp et stykke på veien til eggcellen på det tidspunktet eggløsningen foregår.

Inseminasjon kan enten gjøres med egen sæd eller med donorsæd. Inseminering med bruk av egen sæd kan være egnet hos par der årsaken til barnløshet ikke kan forklareres etter utredning, der mannen har lett nedsatt sædkvalitet eller om det er vanskelig eller ikke mulig å gjennomføre samleie. Inseminasjon med bruk av donorsperm anbefales hos par der det ikke finnes sædceller i mannens sædprøve eller testikler, eller hos kvinner med kvinnelig partner.

Noen ganger vil prøverør være et bedre alternativ, og vi gir selvfølgelig råd om hvilken metode som er best egnet for akkurat dere.

IVF (Prøverør)

Prøverørsbehandling betyr befruktning utenfor kroppen, i laboratoriet. Kvinnen blir stimulert med hormonsprøyter slik at flere egg modnes i samme syklus. Eggene hentes ut med en tynn nål og befruktes etterpå i laboratoriet. Noen ganger vil det være nødvendig å hjelpe sædcellen inn i egget, dette kalles mikroinjeksjon. Ned på siden kan du lese mer om de ulike trinnene i behandlingen.

Assistert befruktning med donorsæd

Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim tilbyr behandling med donorsæd til par der mannen ikke produserer spermier, og til likekjønnede (lesbiske) par. Behandlingen med donorsæd tilpasses hvert par. For noen vil det være tilstrekkelig å inseminere kvinnen med sæden. I andre tilfeller vil IVF eller prøverør være et bedre alternativ. Dette er en vurdering som gjøres individuelt.

Hvem kan få IVF-behandling?

Alle par er velkommen til vurdering og behandling hos oss. Dette gjelder både om dere er to kvinner eller mann og kvinne som ønsker barn. Det stilles krav til samlivsform, der man må være folkeregistrert på samme adresse og leve i et stabilt parforhold. Bioteknologiloven ble opprinnelig laget for å sikre det beste for det fremtidige barnet og det stilles følgelig krav til parets omsorgsevne både når det gjelder medisinsk og sosial egnethet.

Hva er øvre aldersgrense for behandling?
Øvre aldersgrense for kvinnen er 46 år. Vi har ikke en absolutt øvre aldersgrense for mannen, men dette vurderes individuelt.

Hva er øvre BMI-grense for behandling?
Vi har ingen definert øvre grense for BMI. Dette vurderes hos hver enkelt og vi vet at det er store variasjoner både i kroppssammensetning og -fasong fra den ene til den andre. Dersom du strever med vekten, ikke vær redd for å ta kontakt med oss. Sammen finner vi en løsning som blir bra.

Hvor lang tid tar det før vi kan starte med behandling?
Dere kan få time for utredning og planlegging i løpet av noen få dager. Deretter tar det maksimalt en måned eller fire uker før dere kan starte selve behandlingen. Dette avhenger først og fremst av hvor kvinnen er i syklus, hvilket betyr at dere kan være gravide i løpet av fire til seks uker fra idag. 

Hvilke tester må man ta før behandling?
Man må utelukke infeksjonssykdommer. Det stilles derfor krav om at hverken kvinnen eller mannen kan være positive for hepatitt B/C eller HIV. Blodprøvene må analyseres på et laboratorium som er godkjent av Helsedirektoratet.

Hvorfor velge Spiren?

Med den nyeste teknologien gir vi unik behandling innenfor assistert befruktning til hvert enkelt par. Fagfeltet assistert befruktning er i rask utvikling og her er vi med. Metodene krever lang trening og erfaring, og det har vi. Vi legger stor vekt på forutsigbarhet, dette gjelder både tilgjengelighet, utredning og kostnader. Den viktigste ressursen vi har er kompetansen hos personalet som arbeider på Spiren. Vi får mange hyggelige tilbakemeldinger på at vi gir god informasjon, viser omsorg og trygghet under behandlingen. På grunn av vår forskningserfaring er vi godt rustet til å følge utviklingen på hva som “er siste nytt” og kan vurdere hva som er best for hvert enkelt par.

- Les mer om Embryoskopet
- Les mer om blastocyst