Bestill time /
Kontakt oss
Vi holder stengt i påsken fra og med lørdag 23.mars, til og med mandag 1.april. GOD PÅSKE!

Om inseminasjon

Her finner du en grundig forklaring på hva inseminering er og hvordan det fungerer.

  • Trinn 1 · Bestemmelse av regime
  • Trinn 2 · Ultralyd
  • Trinn 3 · Eggløsning
  • Trinn 4 · Rensing av sædprøven
  • Trinn 5 · Inseminering
  • Trinn 6 · Befruktning
  • Trinn 7 · Graviditetstest

Trinn 1: Bestemmelse av regime

Bestemmelse av regime. Inseminasjon kan enten gjøres i en naturlig syklus eller i en hormonkontrollert syklus. Hos kvinner med uregelmessige menstruasjoner eller sjeldne eggløsninger anbefales ofte å gi hormontilførsel for å sikre at en eggpose når frem til eggløsning. Dette kan enten gjøres med tabletter, sprøyter eller gitt i en kombinasjon.

Hvilken av metodene som passer best, vurderes individuelt. Det er ofte gode argumenter for å velge den ene metoden framfor den andre. Generelt er det et viktig prinsipp å gi så lite medikamenter som mulig, men så mye som nødvendig.

Trinn 2: Ultralyd

Ved hjelp av undersøkelse med ultralyd følger vi tilvekst og utvikling frem til eggløsning. Det er ofte tilstrekkelig med en eller to ultralydundersøkelser per syklus. Denne undersøkelsen er viktig for å avgjøre om det er riktig måned eller ikke. Dersom undersøkelsen gir holdepunkter for at utviklingen ikke er optimal, gir vi råd om å avbryte og heller vente til neste måned. Under stimulering med hormoner kan det modnes flere eggposer. Dette medfører en økt risiko for tvillinger eller flerlinger. Derfor er presise målinger av både antall og størrelse på eggposene avgjørende når det nærmer seg eggløsning. Dersom det er for mange poser i utvikling vil denne syklusen avbrytes og kvinnen kan prøve på nytt neste måned. Når eggposen(e) har nådd riktig størrelse får kvinnen beskjed om tidspunkt for eggløsningssprøyte eller for når hun kan starte med eggløsningstest.

Trinn 3: Eggløsning

Tidspunkt for eggløsning er avgjørende. Egget er klar for befruktning med en sædcelle i kun en svært kort periode. Det er derfor viktig at tidspunktet er korrekt for å øke sjansene for å lykkes med graviditet. Det er flere måter å bestemme tidspunkt for eggløsning på. Ett alternativ er å teste med eggløsningstester i urin selv for å finne tidspunktet for når den naturlige eggløsningen finner sted. Et annet alternativ er å styre eggløsningen med sprøyter, for å planlegge når eggløsningen skal finne sted. På Spiren velger vi ofte å kontrollere eggløsningen med en eggløsningssprøyte noen timer før inseminasjonen.

Trinn 4: Rensing av sædprøven

I en vanlig sædprøve er det normalt at flere av sædcellene enten beveger seg dårlig eller ikke beveger seg i det hele tett. Det gjøres derfor en opprensing der de sædcellene med god bevegelighet samles opp og brukes til insemineringen.

Dette er en av grunnene til at inseminasjon har vist seg å være et godt alternativ hos par der eneste årsak til manglende graviditet er lett nedsatt sædkvalitet hos mannen.

Trinn 5: Inseminering

Sædvæsken føres inn i kvinnens livmor ved hjelp av et tynt kateter. Prosedyren er ikke forbundet med smerter og varer noen få minutter. Etter behandlingen kan kvinnen leve som vanlig.

Trinn 6: Befruktning

Ved et samleie «slippes sædcellene løs» ved kvinnens livmorhals mens ved inseminasjon settes sædcellene direkte inn i kvinnens livmor. De er derfor «hjulpet» et godt stykke videre på veien og starter svømmeturen gjennom kvinnens eggledere på vei mot egget. Befruktningen videre foregår på samme måte som ved vanlig befruktning, inne i kvinnens kropp.

Trinn 7: Graviditetstest

Positiv test

Dersom hjemmetesten er postiv, er kvinnen gravid. Det tilbys da en ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 7-8 hos oss på Spiren. Dersom paret kommer langveis fra, sender vi en henvisning slik at ultralyd kan foretas hos egen gynekolog eller på nærmeste sykehus. Se oversikt over noen av våre samarbeidspartnere.


Negativ test

Vi gir raskt råd om videre behandling  hos de som ikke blir gravide.