Bestill time /
Kontakt oss
GOD PÅSKE! Vi har tatt påskeferie og er tilbake igjen 14/4. Dersom du er under behandling hos oss og trenger å få kontakt med oss, send mail til ivf@klinikkspiren.no. Slik håndterer vi Corona-situasjonen: Vi har vanlig drift, men tilpasser til enhver tid råd og retningslinjer fra våre helsemyndigheter, https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/ På klinikken sørger vi for at det ikke er ventetid og at man ikke sitter sammen med andre. Vi ber derfor om å møte tidligst ti minutter før avtalt tid. Dersom det blir endring på tidspunkt vil vi gi deg beskjed. Vi oppfordrer pasienter med symptomer på luftveisinfeksjon eller som er i karantene til å ta kontakt på telefonen eller post@klinikkspiren.no og ikke møte på klinikken.

Ingen sædceller?

Ingen sædceller i sædprøven er en tøff beskjed å få. Dette kan ha ulike årsaker og Spiren er riktig sted å ta kontakt slik at utredningen kan starte.

Første trinn er å starte leting etter en forklaring. Vanlige undersøkelser er hormonprøver, kromosomanalyser og ultralydundersøkelse av testiklene.

Hvis sædprøven er uten sædceller, kan det likevel være sædceller enten i bitestikkelen eller i selve testikkelen. Man kan da gjøre en kirurgisk uthenting. Når spermier hentes fra bitestikkelen heter det PESA og når det hentes fra testikkelen heter det TESA. Vi har et tett samarbeid med Turku University Clinic i Finland, der den fremste kompetansen i Norden innen mannlig infertilitet er. Dette samarbeidet bidrar til at vi bruker de mest moderne og skånsomme teknikkene både på lab og på legesiden. Begge våre gynekologer har arbeidet ved Urologisk Avdeling på St. Olavs Hospital og har tung kompetanse innen mannlig infertilitet. Vi er i tillegg så heldige å dele lokasjon med Urologiklinikken i Trondheim. Korte avstander og god kontakt sikrer et solid tverrfaglig samarbeid. 

Vi gjør en grundig vurdering av om hormonbehandling av mannen kan bidra til å restarte produksjonen av sædceller. Dette er ofte langvarige behandlinger som krever oppfølgning underveis i prosessen. 

Ved kirurgisk uthenting av spermier får man ofte et lavt antall sædceller slik at man oftest velger mikroinjeksjon (ICSI). Dette betyr at en sædcelle injiseres direkte inn i eggcellen.

TESA/PESA er også en egnet behandling hos par der mannen er sterilisert fra før. Ved kirurgisk uthenting finner vi oftest spermier hos menn som er steriliserte. Vi anbefaler imidlertid en "testrunde" før kvinnen starter med hormonbehandling slik at man er sikker på å finne sædceller den dagen eggene skal befruktes. Etter at spermier er hentet ut, vil befruktningsmåten være ICSI for å sikre i størst mulig grad at man oppnår befruktning.

NB! Ved nedsatt kvalitet på sædprøven eller ingen spermier i prøven, anbefaler vi kontroll med ny sædprøve etter noen uker. Dette skyldes at det tar nesten 70 dager å lage nye spermier.