Bestill time
Vi har drop-in på sædprøver og blodprøver alle hverdager fra 08:30-14:30. Velkommen til oss!

Menn og nedsatt fertilitet

De siste tiårene har både sædkvalitet og menns evne til å gjøre ei dame gravid sunket drastisk. Heldigvis finnes det hjelp dersom naturen svikter.

Ikke nødvendigvis skarpladd

Er du vant til å tenke at hvert samleie uten bruk av prevensjon kan resultere i graviditet, kan det være du skal tenke annerledes. Antall spermier i en enkelt utløsning har i løpet av de siste 40 årene blitt redusert fra 90 millioner sædceller til 40 millioner sædceller, og utviklingen fortsetter. Dette er sikre tall fra en stor studie av menn fra hele den vestlige delen av verden.

Årsakene til den nedsatte fertiliteten er sammensatt og mange faktorer er ikke kjent. Nyere studier antyder en kombinasjon av ugunstige miljøstoffer og livsstilsrelaterte forhold som fedme, alkohol og tobakk.

En del av det å være mann

For en del menn er virilitet og fruktbarhet tett forbundet med deres selvfølelse. Ting skal liksom bare fungere, og gjør de ikke det, kan det gå på bekostning av oppfattelsen av det å være mann. Særlig gjelder dette følelsen av å være kjæreste eller ektemann. For de som er i et fast parforhold vil kanskje også frykten komme for at de skal bli forlatt til fordel for en annen mann, dersom de ikke klarer å gjøre kjæresten gravid. Det er altså ikke nødvendigvis infertiliteten i seg selv som er det skumleste, men konsekvensen, ut i fra en «i verste fall»-tankegang. Frykten viser seg heldigvis å være overdreven og ubegrunnet i de aller, aller fleste tilfellene. 

Vi opplever noen ganger også at menn kan ha en tendens til å tenke at det er mest fornuftig om kvinnen sjekker sin situasjon først. Om dette skyldes at mannen kan ha en tendens til å fortrenge frykt for egen fertilitet eller om han innerst inne er bekymret for å sjekke seg selv vil nok variere.

Viktig å kartlegge

Dersom du lurer på hvordan det står til, er det viktig at du lar deg sjekke. På Spiren har vi flere effektive behandlinger å ta i bruk, når det i utgangspunktet ikke er tilstrekkelig kvalitet på en sædprøve til at befruktning kan skje på vanlig måte.

For å kunne fastslå hva som er situasjonen hos deg, er det nødvendig med en utredning. Denne innebærer hormonanalyser med blodprøver og ulike genetiske tester. Noen kan synes dette er vel omfattende, men nettopp denne utredningen gir oss muligheten til å finne de beste løsningene, dersom de trengs. Og hva er vel bedre enn det?

Noe som er sikkert, er at "ting er som de er". Derfor er det på en måte ingen ting å vente med, selv om mange opplever det som skummelt å skulle teste seg. Dersom sædprøven er normal er det selvsagt en god beskjed å få. Dersom kvaliteten ikke er optimal, er det viktig å vite at vi i Spiren har solid kompetanse på både videre utredning og hjelp til å forsøke å bli gravid. 

Drop-in sædprøve

Det er stadig flere menn som kommer til Spiren alene, for å få en sjekk. Både single menn og menn i parforhold. Vurderer du å gjøre det samme er det bare å komme på klinikken med en sædprøve som ikke er mer enn en time gammel, eventuelt kan du avlegge den her hos oss. Du trenger ikke henvisning fra lege og heller ikke å bestille time. Du får svar på prøven samme dag - vanligvis i løpet av en halvtime.

Dersom du ønsker det går vi gjerne gjennom prøveresultatene med deg, slik at du får se med egne øyne hvordan tilstanden er.

Lys i enden av røret

Der det viser seg at det er nødvendig med behandling for å oppnå graviditet, har vi fokus på individualisert tilnærming. Hos enkelte kan det være aktuelt med en hormonstimulering, for å øke produksjonen til et nivå som øker sannsynligheten for at du skal kunne gjøre partneren din gravid på naturlig måte. Behandlingen kan bestå av enten tabletter eller sprøyter, og varigheten vil variere fra uker til måneder, alt etter situasjonen.

Noen ganger finnes det ikke sædceller i prøven. Dette kan skyldes avløpshinder slik situasjonen er for eksempel etter sterilisering. Det er som oftest enkelt å finne modne sædceller ved hjelp av et lite kirurgisk inngrep fra enten bi-testikkel eller testikkel. Disse metodene omtales henholdsvis som PESA og TESA, som står for Percutaneous Epididymal Sperm Aspirationog Testicular Sperm Aspiration. Sædcellene kan i neste omgang brukes til assistert befruktning i form av prøverør med mikroinjeksjon.

Steinar Olsen fra Flatanger var i 2017 den første i Norge som fikk hjelp til å bli far i form av hormonbehandling med Tamoxifen. Etter noen måneder med behandling ble det hentet ut sædcelle direkte fra testikkelen, hos oss på Spiren, og disse ble brukt til å befrukte konas egg i laboratoriet. I denne artikkelen fra NRK kan du både lese historien hans og se film om hvordan selve uttaket foregår. Kort oppsummert handler historien hans om undring, fortvilelse, krise i parfoldet, en nybarbert pung og en hanskekledd hånd rundt en testikkel, og omsider et farskap. Men, den lange versjonen er intet mindre enn en fantastisk og rørende historie, som er vel verdt både å lese og se. NRK viten hadde en oppfølger etter at lille Oskar ble født.  

Pappa ved hjelp av donorsperm

Dersom det ikke finnes tegn til sædceller og det ikke er muligheter for å sette i gang produksjonen, er det fortsatt gode muligheter for å bli far. En løsning kan da være å bruke donorsæd. Utvelgelse av donor gjøres hos oss, i samråd mellom en lege og dere. Vi i Spiren har avtale med to store danske sædbanker (Cryos og European Sperm bank). Underveis i denne prosessen er det viktig med grundig informasjon både angående utredning og selve behandlingen. Vi hjelper dere med alt det praktiske i prosessen; bestilling, forsendelse, fortolling og oppbevaring hos oss inntil det er klart for behandling. Behandlingen kan enten skje ved hjelp av inseminasjon eller prøverørsbehandling.

Veien fram til å finne en løsning for deg og din partner, er unik for dere som par. Det første steget dersom dere opplever at graviditeten uteblir, er å oppsøke et miljø med kompetanse på nettopp dette. Vi i Spiren har et stort engasjement innen mannlig infertilitet og vi er alltid klar til å gjøre vårt beste for å hjelpe akkurat deg.

Les flere av våre artikler om situasjoner og utfordringer knyttet til graviditet