Mannlig infertilitet
Forekomst og årsaker
Problemer med å oppnå graviditet i parforholdet kan skyldes dårlig sædkvalitet. Studier som er gjort tyder på at ca 25 % av menn har en optimal sædkvalitet. Det er også påvist at ca 15 % av menn har så redusert sædkvalitet, at det er svært lav sannsynlighet for at mannen kan gjøre sin partner gravid uten fertilitetsbehandling.
Det er kun èn sædcelle som skal til for å befrukte en eggcelle. Til tross for dette er det påvist en klar sammenheng mellom antall sædceller og sjansen for befruktning. Menn som har mange sædceller har større sannsynlighet for å befrukte sin partner enn menn med få sædceller.
Dårlig sædkvalitet kan skyldes flere faktorer:
- Genetiske faktorer. Det kan være kromosomfeil eller skader på Y-kromosomet (”mikro-delesjoner”)
- Røyking reduserer sædkvaliteten.
- Feber, sykdom og enkelte medikamenter kan påvirke sædkvaliteten negativt. Etter en periode med høy feber kan sædkvaliteten være redusert i flere uker.
Testikulært dysgenesi syndrom (TDS): Det er flere studier som tyder på at påvirkning allerede i fosterlivet kan påvirke det mannlige reproduksjonssystemet. Danske studier har vist at påvirkninger i fosterlivet kan gi en økt risiko for testikkelkreft, dårlig sædkvalitet, testikkel retensjon kryptorkisme og hypospadi. - Miljømessige faktorer. Det er flere kjemikalier som kan påvirke sædkvaliteten negativt. De fleste sammenhengene er funnet gjennom dyreforsøk. Eksempler på slike faktorer er alkylphenoler (i plast og såper), bisphenol A (hard plast, brukes i brusflasker), parabener (sminke og matvarekonservering), kjemiske UV-filtre ( finnes i solkrem og utendørsplast) samt naturlige og syntetiske østrogener.
Sædprøven
Sædprøven analyseres med en bestemmelse av antall sædceller og hvordan sædcellene beveger seg. På Spiren gjøres disse analysene både før og etter en opprensning. Ved opprensning sorteres unna de dårlige sædceller, på den måten blir de beste sædcellene igjen. Befruktningsevnen vurderes best etter en sædopprensning. Etter opprensningen kan vi gøre følgende inndeling:
- Sædprøven er god og antas å ha normal befruktningsevne og kan derfor brukes til alle former for assistert befruktning, inseminasjon, IVF eller ICSI. Det er da mer enn 2-5 millioner ”gode” sædceller i sædprøven.
- Sædprøven er mindre god og kan brukes til ICSI
- Der er ingen sædceller. Det er da nødvendig med ytterligere utredning og undersøkelser.
Tilleggsundersøkelser er hormonprøver, kromosomanalyser og ultralydundersøkelse av testiklene.
Hvis sædprøven er uten sædceller, kan det likevel være sædceller enten i bitestikkelen eller i selve testikkelen. Man kan da gjøre en kirurgisk uthenting. Når spermier hentes fra bitestikkelen heter det PESA og når det hentes fra bitestikkelen heter det TESA.(testikulær sperm aspiration). Ved TESA eller PESA får man ofte et lavt antall sædceller slik at man oftest velger mikroinjeksjon (ICSI). Dette betyr at en sædcelle injiseres direkte inn i eggcellen.
TESA/PESA er egnet behandling hos par der mannen er sterilisert fra før. Etter at spermier er hentet ut, vil befruktningsmåten ofte være ICSI for å være sikre i størst mulig grad at man oppnår befruktning.
NB! Ved nedsatt kvalitet på sædprøven eller det er ingen spermier i prøven anbefaler vi kontroll med ny sædprøve etter 6-8 uker. Dette skyldes at det tar 70 dager å lage nye spermier.
Ta kontakt med lege hvis du:
- Har utflod fra urinrørsåpningen
- Merker blod i sædvæsken
- Din partner har fått påvist seksuelt overførbar sykdom
- Oppdager uvanlige utvekster på penis
- Kjenner oppfyllinger/forandringer i pungen
- Har smerter i underlivet
Vi har et tett samarbeid med en dyktig urolog som har klinikk i samme etasje som oss. Ved behov vil vi konferere han eller henvise videre dersom det er nødvendig. Les mer Urologiklinikken.