Prøver du å bli gravid?
Her finner du noen tips og gode råd som kan påvirke sannsynligheten for å bli gravid.
Noen par lykkes med å bli gravide ved første forsøk. Dette er imidlertid unntaket heller enn regelen. De aller fleste bruker litt mer tid. For å bli gravid er det mange ting som skal klaffe. Vi håper våre tips kan øke sjansen for å bli gravid. Samtidig er det viktig å huske at det er hjelp å få. Vi anbefaler deg å søke hjelp litt tidligere dersom tiden går og dere ikke lykkes på vanlig måte.
Finn ut tidspunktet for eggløsning
Befruktning består egentlig av mange små trinn i kroppen din. Dagene før eggløsning er den beste tiden å ha samleie dersom du ønsker å bli gravid. Hver måned frigjøres det hormoner fra en kjertel i hjernen som stimulerer eggstokkene til å starte modning av egg. Når egget er klart for å treffe en sædcelle, løsner det fra eggstokken og fanges opp av egglederen. Ved å ha samleie i dagene før eggløsning rekker sædcellene å svømme opp til egglederen slik at de er der når egget løsner og kan befrukte det.
Hvordan vite når eggløsningen faktisk er?
Tidspunktet for eggløsning kan for mange være som å treffe en skyteskive som stadig er i bevegelse, fordi det er flere ting som kan påvirke når eggløsningen skjer. For å treffe tidspunktet for eggløsning kan du:
- Lag deg en oversikt over din menssyklus.
Noter deg, gjerne i flere måneder på rad, når din menstruasjon starter. Det finnes mange apper du kan laste ned på mobilen som kan være til hjelp. Den dagen menstruasjonen starter kaller vi syklusdag 1. Dersom du har regelmessig menstruasjonen en gang pr måned er eggløsningen ofte på dag 14. Det eksakte tidspunktet kan variere fra måned til måned. Du kan derfor være oppmerksom på noen tegn som tyder på eggløsning. - Se etter forandringer på slimet fra skjeden.
Rett før eggløsning blir slimet klarere, glattere og kan trekkes i lange tråder . Dette slimet kan ligne litt på eggehvite, og inneholder stoffer som gir næring til sædcellene på veien. Etter eggløsning forsvinner dette slimet og erstattes av en mer hvitaktig utflod. Da er sjansen for graviditet betydelig redusert. - Ta temperaturen – mål «feberen».
Eggløsning kan forårsake en liten stigning i kroppstemperaturen. Det er den temperaturen du har når du er frisk og er i hvile. Mål temperaturen hver morgen mens du ennå er i sengen. Registrer målingene på en kurve (feks ruteark). Du vil etterhvert se at det kommer frem et mønster, med 0.5 grads stigning. Du er på det mest fruktbare to til tre dager før denne temperaturstigningen skjer. - Eggløsningstester.
Det finnes ulke tester du kan kjøpe på apoteket. Disse testene brukes til å påvise et hormon som heter LH (eggløsningshormonet). Man tester i urinen. Testene kan brukes for å påvise om det er en eggløsning. Les bruksanvisning nøye. Ikke bruk slike tester i mange måneder, det er både dyrt og kan bli veldig stressende for dere begge.
Øke sjansen for å bli gravid: Hva kan du gjøre?
Dersom du ønsker å bli gravid kan det være nyttig å ta en titt på rådene under:
- Ha samleie regelmessig.
Dersom dere har regelmessig samleie to-tre ganger per uke er det svært sannsynlig at dere treffer det mest fruktbare døgnet i løpet av en syklus. For de fleste par er det ofte tilstrekkelig å øke hyppigheten av samleie for å lykkes med dette. Det er viktig å huske at det kan ta opptil ett år uten at noe er galt med noen av dere. Dette gjelder særlig for kvinner under 35 år. - Ha samleie dagene før og ved eggløsningstidspunkt.
Studier har vist at døgnet før eggløsning er det tidspunktet som øker sjansen for graviditet. Samleie annenhver dag før og rundt eggløsning har vist seg å være gunstig. - Ta tak i din livsstil både når det gjelder kost og mosjon.
Normal vekt er det beste utgangspunktet for fruktbarheten. Studier viser at både overvektige og undervektige har redusert fertilitet sammenlignet med normalvektige. Moderat fysisk aktivitet som en del av din daglige rutine er gunstig. Husk at litt er uendelig mye bedre enn ingenting. Spis sunt og regelmessig, begrens inntak av alkohol og kaffe. Gode vaner før du blir gravid er verdifulle å ta med seg gjennom svangerskapet. Ta kontakt med vår ernæringsfysiolog dersom du trenger råd om ditt kosthold. - Bruk tiden før til å planlegge.
Dersom din helse er god og du ikke bruker medikamenter er det vanlige livsstilsråd som gjelder. Har du en sykdom eller bruker faste medisiner er det viktig at du snakker med din lege på forhånd slik at forutsetningene for svangerskap legges så godt til rette som mulig. - Ta tilskudd av folat.
Folinsyre spiller en viktig rolle for barnets utviklingen. Et daglig tilskudd av folinsyre anbefales før og under svangerskapet. Inntak av folinsyre er vist å redusere risikoen for ryggmargsbrokk og andre ryggmargsdefekter hos barnet. Folinsyre får du kjøpt uten resept på alle apotek. - Snakk sammen.
For mange kan det bli en stor belastning på parforholdet når ønske om graviditet er stort og man ikke lykkes så raskt som man hadde trodd på forhånd. Kvinner og menn reagerer ofte forskjellig i denne situasjonen. Søk hjelp dersom dere sliter med å snake sammen. Samtale med en nøytral utenforstående er ofte til god hjelp. Et råd: husk å være kjærester også i denne prøveperioden.
Bli mer fruktbar: Hva skal du unngå?
For å øke sjansen for å bli gravid er det også viktig å vite hva du ikke skal gjøre:
- Dropp røyk og snus.
Tobakk påvirker fruktbarheten negativt, dette gjelder både kvinner og menn. Det er også påvist at kvinner som røyker går litt tidligere i overgangsalder enn kvinner som ikke røyker. Be om hjelp til å slutte hvis du synes det er vanskelig på egenhånd. - Begrens inntak av alkohol.
Alkohol nedsetter fertiliteten og er skadelig for barnet under svangerskapet. Ny forskning viser også at alkohol er mer skadelig for mannens sædceller enn det man har vært klar over tidligere. Under graviditeten bør du la være å drikke alkohol. - Begrens inntak av medikamenter.
Enkelte medisiner/medikamenter kan redusere din fruktbarhet. Ibux er et eksempel på dette. Dersom du har behov for smertestillende er paracetamol et bedre alternativ. - Forsiktig med glidekremer.
Noen glidekremer kan være ugunstige når du prøver å bli gravid. Det finnes trygge alternativer på apoteket dersom glidekremer er nødvendig. - Unngå ekstrem trening.
Moderat fysisk aktivitet er gunstig og kan bedre din fertilitet. Ekstrem trening kan imidlertid redusere fertiliteten. Tren, men med måte, er budskapet her.
Når bør dere søke hjelp?
Ved å ha regelmessig samleie i ett år vil de fleste bli gravide. Noen trenger imidlertid hjelp.
Dersom kvinnen er under 35 år, har regelmessig menstruasjon og frisk er det anbefalt at dere forsøker minst 12 månder på vanlig måte.
Dersom kvinnen er over 35 år kan man søke råd før det har gått ett år. Husk at kvinnens alder har stor betydning for sjansen for å lykkes .
Husk at infertilitet rammer både kvinner og menn og at det finnes god behandling. På Spiren Fertilitetsklinikk vil vi hjelpe dere med å finne årsaken til at dere ikke lykkes, samt tilby dere den beste behandlingen for å oppnå graviditet.