Bestill time
Vi har åpent for drop-in blodprøve og sædprøve alle hverdager 08:30-14:30 (lunsj 12-12:40). Velkommen!

Når bare den ene vil oppsøke hjelp

Usikkerhet rundt evnen til å bli gravid er en vond situasjon for mange par. Særlig hvis den ene parten ikke ønsker å oppsøke hjelp.

Klokka er sex

Situasjonen er nok kjent for mange; dere har prøvd å bli gravide i en lengre periode, uten å lykkes. Tankene har begynt å vandre, om alt fra hvem av dere naturen ikke spiller på lag med, til hvor lenge dere skal orke å prøve. Det mangler ikke på apper som forteller når dere bør ta en eggløsningstest, og når dere bør ha samleie. Etter hvert føles det som om klokka styrer tilværelsen og når det er tid for å forsøke en gang til. Og en gang til?

Usikkerheten tærer på forholdet. Den en gang så fantastiske tanken om å få barn, går over til å bli til den store elefanten i rommet. Den det ikke lenger snakkes om.

Deg, eller meg?

Hos Spiren har vi dessverre sett dette så altfor mange ganger. Par som sliter med å bli gravide tenker at de skal komme seg gjennom det uten å søke hjelp. De ender opp som gjerdesittere som stadig blir mer frustrerte. Behovet for en avklaring blir hengende i lufta.  

Ofte går den ene parten likevel med et stilltiende ønske om å oppsøke ekspertise og finne ut om naturen kan gå sin gang eller om det er behov for å få hjelp.

Les historien om Vibeke og Øyvind, som var nære ved å gi opp.

Stolthet til besvær

Det er en kjensgjerning at det i hovedsak er mannen som synes det er vanskeligst å oppsøke klinikker som Spiren for en sjekk. Tanken på at det er hos ham problemet ligger er vond å håndtere. Det ligger en potensiell skam, både overfor partneren og samfunnet rundt, knyttet til det å eventuelt få beskjed om sædkvaliteten er lav og at man trenger hjelp til å bli gravid. 

Samtidig finnes også de som er så selvsikre at det ikke engang slår dem at dette kan være en årsak til å ikke lykkes. Og ei heller at det i så fall er en forholdsvis enkel sak å få hjelp til her på Spiren.

Vi har så lyst til å fortelle at det dere opplever er helt normalt

Kommer hver for seg

Det er ikke uvanlig at situasjonen er så fastlåst at den kvinnelige parten i forholdet kommer til oss alene, eller at de begge kommer, men likevel hver for seg.

For oss som skal prøve å hjelpe er det uansett bedre at dere kommer alene enn at dere ikke kommer. Det viktigste for oss er å få snakket med begge, slik at vi får tilegnet oss god nok informasjon om situasjonen dere står i. Vi har så lyst til å fortelle at det dere opplever er helt normalt. At det er mange som har gått gjennom akkurat det samme som dere, og at i de aller, aller fleste tilfellene kan vi hjelpe.

Informasjon på nettet

Noe av grunnen til at mange venter lenge med å oppsøke oss, er all informasjon som ligger på internett. På leting etter mulige forklaringer, søkes det etter historier som ligner på ens egen, og som bekrefter det en tenker selv. Mange kommer til oss med en historie de har funnet på nett, gjerne i et forum, og ønsker å kopiere den samme prosessen. Men, all verdens søking på internett kan aldri gi dere det dere trenger aller mest, nemlig et svar hvordan tilstanden er og hva som kan være løsningen. 

En avklaring er så uendelig mye bedre enn uvissheten

Skulle kommet før

En førstegangskonsultasjon hos oss på Spiren er både en mulighet til å bli kjent med dere, og til å ta de testene vi trenger. Får vi kartlagt om egg og sædkvalitet er som de skal, har vi også det grunnlaget vi trenger for å komme et steg videre.

Konsultasjonen ender gjerne med at paret får beskjed om at sjansen for å bli gravid på en naturlig måte er til stede, men at det er sikrere og raskere å gjøre det via klinikken.

I mange tilfeller er bekreftelsen om at det fysiske er som det skal, det som trengs for at paret skal kunne senke skuldrene og prøve på nytt. Noe vi også opplever ofte er at når paret først har kommet på en konsultasjon, og har tatt de nødvendige prøvene, angrer de på at de ikke kom før. Det å få en avklaring nemlig er så uendelig mye bedre enn uvissheten.

Labyrint

Det å hjelpe par som sliter med å få barn er litt som å lete rundt i en labyrint. Vi trenger deres hjelp og informasjon for å kartlegge så mye som mulig om hvor de står. Så begynner jobben med å finne veien ut, i form av å finne riktig behandling. Det gledelige er at i de fleste tilfellene finner vi veien ut for paret, og de ender opp med å bli gravide.

Nysgjerrig på hva som skjer når du eller dere oppsøker oss? Les mer om den første konsultasjonen hos Spiren her.