Bestill time
Vi har åpent for drop-in blodprøve og sædprøve alle hverdager 08:30-14:30 (lunsj 12-12:40). Velkommen!

Anniken og Stephanie

Vi visste ikke at det var mulig for lesbiske par å få donorbehandling i Norge. Alle vi hører om drar jo til Danmark, så da gjorde vi også det, forteller Anniken og Stephanie Grønvik fra Trondheim.

Den aller første Spiren-babyen

Fem ganger dro de til Danmark uten hell, men da Anniken og Stephanie oppdaget at de kunne få behandling i hjembyen lyktes de på første forsøk.


– Vi visste ikke at det var mulig for lesbiske par å få donorbehandling i Norge. Alle vi hører om drar jo til Danmark, så da gjorde vi også det, forteller Anniken og Stephanie Grønvik fra Trondheim.

Mange negative tester

Hele fem ganger hev Anniken seg på flyet til København etter positive eggløsningstester. Og like mange ganger satt hun og kona Stephanie igjen med en negativ graviditetstest noen uker senere. 

– I starten var vi likevel positive, men etter hvert som tida gikk ble det ble ganske tungt, forteller Anniken.
– Vi var i den alderen hvor mange av vennene våre fikk barn, og vi følte at vi så gravide over alt. Da var det en stor sorg at vi selv ikke lyktes, legger Stephanie til.

Byttet til Spiren

Etter alle nedturene var paret klare for å prøve noe nytt, og da de fikk høre at de kunne få behandling her hjemme i stedet for å dra til Danmark, var valget enkelt. 

– Hildegunn Stoum, som jobber på Spiren, var allerede gynekologen min og jeg var veldig fornøyd med henne. Hun anbefalte oss å gå rett på prøverørsbehandling siden sjansene da er mye større for å lykkes enn med inseminasjon. Det er litt mer styr, og det koster litt mer, men det var det sannelig verdt, sier Anniken.

Endelig et blått kryss

For resultatet kom kjapt da paret valgte ny metode og ny klinikk. Kun åtte dager etter innsetting klarte ikke Anniken å vente lenger, og tok en test mens Stephanie var på jobb. Etter så mange skuffelser klarte hun nesten ikke tro på det blå krysset som lyste positivt mot henne. 

– Jeg trodde ikke det var mulig og tok vel åtte forskjellige tester den første uka bare for å være sikker, ler Anniken som løp ned trappa med testen i en boks da kjæresten kom hjem fra jobb.
– Det føltes helt surrealistisk da jeg skjønte hva det var oppi den boksen, og jeg begynte bare å gråte, minnes Stephanie.

God oppfølging

Svangerskapet gikk fint, og paret setter stor pris på oppfølgingen de har hatt på Spiren – også etter den positive testen. 

– Vi var inne på tidlig ultralyd og det var veldig betryggende å se hjertet slå. Vi har vært på en rekke ultralyder etter det, og fikk alltid time når vi ville. 

I desember 2015 ble Ariel Marie født – et vidunderbarn selvsagt, ifølge foreldrene. 

– Hun er konstant blid og har sovet hver eneste natt siden hun ble født, forteller Anniken som er veldig fornøyd med at de valgte å bruke Spiren.
– Vi har blitt tatt veldig godt vare på og kun møtt utrolig koselige folk i alle deler av prosessen. På Spiren klarer de å få oss til å føle oss vel i det som i utgangspunktet er en veldig ukomfortabel situasjon. 

Snart klare for søsken

For Stephanie var det også fint å oppleve at hun som partner ble sett og tatt vare på. 

– Selv om Anniken selvsagt var i fokus var de veldig klare på at vi var to, og de var opptatt av hvordan jeg hadde det. Jeg anbefaler alle som sliter med å bli gravide å dra på Spiren, selv om jeg ikke kan garantere at de lager like perfekte barn som Ariel Marie, smiler Stephanie, som om ikke så alt for lenge kommer til å følge sin egen anbefaling. 
– Vi vil jo gjerne at Ariel Marie skal få søsken, og neste gang er det jeg som skal prøve å bli gravid. Jeg er ikke megaglad i sprøyter, men likevel gleder jeg meg til å sette i gang med et nytt forsøk på Spiren, når den tid kommer.

Og Ariel Marie er ikke bare foreldrenes lille mirakel. Hun er også den aller første babyen som ble til her på Spiren, men er slett ikke den siste.