Bestill time
Vi har åpent for drop-in sædanalyse og blodprøver alle hverdager fra 08:30-14:30 (lunsjavvikling 12-12:40). Velkommen!

Hva lurer du på?

Spørsmål: Hva kan man se på en ultralyd i svangerskapet?

Svar:

Hva man kan se på en ultralyd undersøkelse i svangerskapet avhenger av hvor langt man er kommet i svangerskapet. Ved alle undersøkelser vil man først se om hjertet slår og gjøre målinger for å se hvor stort fosteret er og dermed vurdere svangerskapslengde. Hvis det under en undersøkelse gjøres funn som gir mistanke om at det kan være noe galt med fosteret så vil du henvises for videre undersøkelser ved et fostermedisinsk senter.

Ved de tidligste undersøkelsene, mellom uke 7 og 11, undersøkes det hvor fosteret er plaser i livmorhulen og man sjekker om det er tvillinger. Det er i denne perioden vanskelig å gjøre en vurdering av anatomien til fosteret, da fosteret er veldig lite og mange av organene ikke er dannet enda.

Det som betegnes som tidlig ultralyd utføres mellom uke 11 og 14. Nå er fosteret blitt større og man kan se mer av foster anatomien, men ikke alt. Et foster er under konstant utvikling gjennom svangerskapet.

Ultralyd fra uke 17-19 blir ofte kalt rutineultralyd og har siden 1986 vært en del av svangerskapsomsorgen. Denne gjøres på sykehuset.

Ved ultralyd undersøkelser senere i svangerskapet, etter rutineultralyd, er det fokus på fostervekst. Da ønsker vi å se at fosteret vokser slik som det skal. Fostervannsmengde blir også vurdert.

Å se om det blir gutt eller jente er for mange en viktig del av ultralyd undersøkelsen. Dette kan vi stort sett se etter uke 15, men vi er avhengige av at fosteret ligger riktig til for at vi kan se det.