Hvordan fungerer ROPA?
ROPA-prosessen ligner på tradisjonell IVF-behandling (in vitro-fertilisering), men involverer begge partnerne:
- Hormonstimulering av eggdonor: Den partneren som skal donere egg gjennomgår hormonstimulering for å modne flere egg samtidig. Dette innebærer daglige injeksjoner med follikkelstimulerende hormon (FSH) for å fremme modning av flere egg.
- Egguthenting: Når eggene er modne, hentes de ut gjennom et mindre inngrep under lokalbedøvelse.
- Befruktning: De uttatte eggene befruktes med donorsæd i laboratoriet.
- Embryooverføring: Etter at eggene er befruktet og har utviklet seg til embryoer, overføres ett eller flere av dem til livmoren til den partneren som skal bære frem barnet.

Rikke og Ida valgte Volvat Spiren for partnerdonasjon
Fordeler med ROPA
- Felles deltakelse: Begge partnerne får en biologisk tilknytning til barnet; en som genetisk mor og en som bærende mor.
- Styrket bånd: Denne delte opplevelsen kan styrke båndet mellom partnerne gjennom svangerskapet og foreldreskapet.
Er ROPA riktig for dere?
ROPA er et godt alternativ for kvinnelige par der begge ønsker en aktiv biologisk rolle i å få barn. Før dere kan starte prosessen, må dere gjennom en grundig medisinsk vurdering og samtale med en fertilitetsspesialist for å avgjøre om denne metoden passer for dere.
Hos Volvat Spiren tilbyr vi et bredt spekter av fertilitetsbehandlinger, inkludert IVF og eggdonasjon, med fokus på å støtte alle typer familiekonstellasjoner. Vårt erfarne team er her for å veilede dere gjennom hele prosessen, fra første konsultasjon til oppfølging i etterkant.
Bestill en uforpliktende samtale
For mer informasjon eller for å bestille en uforpliktende samtale med en av våre fertilitetssykepleiere, ring oss på 73 52 30 00.
En pasienthistorie: Ida og Rikke delte svangerskapet
ROPA-metoden har allerede hjulpet mange kvinnelige par med å få barn sammen. Et av dem er Ida Haseth og Rikke Langø, som valgte å gå gjennom prosessen for å dele det biologiske ansvaret. Historien deres ble omtalt i en artikkel på NRK, der de forteller om hvordan Rikke donerte eggene, mens Ida bar frem barnet.
– Jeg har alltid ønsket meg barn, men jeg har aldri hatt et behov for å være genetisk mor. Så for meg var det helt naturlig at Rikke skulle være den genetiske moren, forteller Ida til NRK.

Historien deres viser hvordan ROPA kan gi en felles opplevelse av svangerskapet og styrke båndet mellom partnerne.
– Det var veldig fint å kunne dele det på den måten, at vi begge fikk en rolle i prosessen, sier Rikke.
Les hele historien om Ida og Rikke hos NRK.